DSB havde i alt 74 af litra Is afkølningsvognene, ud af disse vogne var de 20 af dem uden bremsehus, mens de resterende 54 havde højtmonteret bremsehus. Ud fra Proinor.dk’s byggesæt muligt at lave begge typer i skal 1:45/Spor0, og ser man bort fra selve bremseplatformen og/eller bremsehuset er de to byggesæt ens konstrueret.
Udover selve byggesættet, skal modelbyggeren også skaffe sig passende hjul, puffer og koblinger, før vognen kan sættes i drift.
(Byggesættene findes i øvrigt også i skala 1:32/Spor1)
Katalognummer: 45-204 er uden bremsehus. Pris: 420,- dkr. eller 530,- dkr. med Slaters hjulsæt #7120.
Katalognummer: 45-205 er med bremsehus. Pris: 530,- dkr. eller 590,- dkr. med Slaters hjulsæt #7120.
Alle Proinor’s byggesæt i skala 1:45/Spor0 er forberede for montering af en Moog Type 2 kortkoblings kulisse, hvis man for eksempel vil køre med Lenz eller Brawa koblinger.
Katalognummer: 4250. Pris: 9,10 €uro per styk, og der skal naturligvis to styk på hver vogn!
Passende kurvepuffer kan leveres fra Schnellenkamp Model 0 under katalog #1254.
Schnellenkamp kan i øvrigt også levere cylinder puffer.
Det skal i øvrigt også bemærkes, at Odense Model Jernbane Klub’s handelsafdeling også kan levere hjul, puffer samt andre løsdele og byggematerialer til både DSB Is vognene og mange andre vogn og lokomotiv byggerier.
Alle ovennævnte priser er per marts 2025!
Proinor.dk har på deres hjemmeside en meget udførlig billedserie/byggebeskrivelse på ikke mindre end 88 billeder, der viser alle led i byggefasen, så den del vil vi ikke komme ind på her, men derimod vise hvordan det også kan gøres, og hvor der er mulighed for at ‘tune’ lidt på det færdige resultat.
Men lad det være sagt (skrevet) med et samme, man kan sagtens få et flot og velkørende vogn direkte fra byggesættet, og det er slet ikke svært at bygge en sådan vogn!

…… og lad os så komme i gang!
Billedserien/byggebeskrivelsen viser at det første man skal gøre er, at lime de to bundplader sammen, det er ikke korrekt, for på disse Spor0 DSB Is vogne, er der ingen indvendig bundplade, så stop med at lede efter den!
Start i stedet med at montere de indvendige sider og gavle på bundpladen, vær opmærksom på, at teksten på siderne skal vende udad, og teksten på bundpladen nedad.
Næste skridt er montering af tagbuerne (spærene), og når det er på plads, har man en dejlig stabil vognkasse, som man nu kan lime de udvendig sider, gavle og pufferplanker på.
Her er et godt tip, at male vognbunden, pufferplankerne samt underkanterne af sider og gavle først, det gør det væsentlig lettere at gå et pænt resultat efterfølgende.

Mens man alligevel har gang i den halvblanke (satin/silkemat) sorte maling, kan man jo passende male vangerne samt nogle af alle undervognsdetaljerne, husk disse dele skal males på begge sider.
Til den halvblanke (satin) sorte maling har jeg altid foretrukket Humbrol Enamel #81, men disse er jo taget af markedet, så nu benytter jeg Revell Aqua Color terningerne.
#36302 halvblank/silkemat
#36108 helmat (til bunden mellem vangerne)
Til underkanterne og de nederste par millimeter på bagsiden af de udvendige sider og gavle, har jeg valgt at bruge Model Color #70.951 hvid.


Hvordan man griber malerarbejdet af vognkasserne an, kommer meget an på den enkeltes temperament og tålmodighed.
Man kan enten svinge penslen, spraymale eller bruge airbrush, alt efter hvilket resultat man ønsker at opnå.
Jeg har valgt at male vognkasserne sorte, det ser så dejlig roligt ud!

Fortsættelse følger, når der igen er nyt at berette!
.
.
.